Polje krumpira
(FOTO: 034portal.hr)
Usjevi krumpira su u različitim fazama razvoja, ovisno od lokacije, sorte, vremena sadnje, ali i intenziteta napada štetnika. Trenutno se krumpir nalazi u fazama od sazrijevanja ploda do početka žućuenja cime.
U ovo ga vrijeme mogu napadati odrasle jedinke krumpirovog moljca (Phthorimaea operculella). Zato, u periodu kada cima počinje mijenjati boju, a zabilježena je i značajna brojnost moljca, preporuka stručnjaka je da se pored agrotehničkih primjenjuju i kemijske mjere zaštite.
Ne ostavljajate gomolj na parcelama nakon vađenjaPoljoprivrednicima se savjetuje održavanje kompaktnosti zemljišta adekvatnim navodnjavanjem kako bi se spriječilo njegovo pucanje i prodor ženki moljaca do gomolja.
Čim dođe do propadanja cime, obavezno treba vaditi krumpir. Nikako ga ne treba ostavljati na parceli niti u dvorištu jer je tako izložen napadu štetnika. Nakon vađenja, treba se čuvati u skladištima u kojima je kontrolirana temperatura (ispod 10°C). Također, ona trebaju na svim otvorima imati zaštitnu mrežu, u cilju sprječavanja ulaska odraslih jedinki, ali i daljnjeg razvoja moljca, upozorava PIS Vojvodine.
Na poljima gdje se još neće vaditi, preporučuje se primjena insekticida.
Uočeno i prisustvo uzročnika plamenjačeVizualnim pregledima usjeva, uočeno je prisustvo simptoma uzročnika plamenjače krumpira (Phytophtora infestans) i crne pjegavosti (Alternaria solani). U narednom periodu najavljene su padaline koje mogu pogodovati njihovom daljem razvoju i širenju.
U nasadima krumpira kasnih sorti, koje se još neće vaditi narednih mjesec dana i gdje se treba sačuvati lisna masa, preporučuje se primjena fungicida. Dozvoljena kemijska sredstva možete pronaći na stranicama Fitosanitarnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede.