Francuski trik za savršeni krumpir koji je hrskav izvana, a mekan iznutra

Krumpir prilog
(FOTO: Shutterstock)

27.11.2023. | 08:51 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2466

Krumpir Lyonnaise ili pommes de terre sautees a la Lyonnaisefrancuski jespecijalitet koji, baš kao što ime upućuje, potječe iz grada Lyona.

Riječ je o krumpiru koji se dvaput termički obrađuje – prvo se kuha u posoljenoj vodi s nešto octa, a potom zapeče na tavi.

Ocat ne samo da daje finu kiselinu u kontrastu s bogatstvom krumpira već mu također pomaže da omekša i zadrži svoj oblik.


Savršeni krumpir Lyonnaise hrskavjeizvana i mekan iznutra, a sljubljuje se s karameliziranim lukom i svježim listićima peršina.


Nastavite čitati tekst kako biste otkrili kako ovo jednostavno, ali iznimno bogato i ukusno jelo možete pripremiti kod kuće.

Sastojci:

1 kg krumpira, 75 g maslaca, 60 ml alkoholnog octa, 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina, 2 luka, 2 češnja češnjaka, sol i papar po želji, biljno ulje za pečenje

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite ga na kriške debljine oko pola centimetra. Stavite ga kuhati u običnu vodu zajedno s nešto soli i 45 ml octa.

Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i termički obrađujte krumpir dok se ne skuha – otprilike sedam do 10 minuta.

Ocijedite krumpir i dobro ga osušite. U velikoj tavi zagrijte 30 grama maslaca, dodajte tanko narezani luk i nešto soli. Pirjajte sve zajedno uz često miješanje oko 10 minuta, odnosno dok luk ne omekša i ne dobije lijepu smeđu boju.

Pred kraj pirjanja luka naribajte dva češnja češnjaka i pirjajte zajedno oko jedne minute.

Prebacite dobivenu smjesu na tanjur sa strane. U istu tavu dodajte malo ulja i preostali maslac. Na masnoći prepecite kuhane krumpirove kolutiće. Pecite krumpir oko četiri minuta sa svake strane dok ne postane zlatnosmeđ i hrskav.

Pečeni krumpir pomiješajte s pirjanim lukom, sve zajedno začinite sa solju i paprom te preostalom žlicom alkoholnog octa.

Poslužite uz nasjeckani svježi peršin. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
HRANA
RECEPT
KRUMPIR
PRILOG

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI