Krumpir prilog
(FOTO: Shutterstock)
Krumpir Lyonnaise ili pommes de terre sautees a la Lyonnaisefrancuski jespecijalitet koji, baš kao što ime upućuje, potječe iz grada Lyona.
Riječ je o krumpiru koji se dvaput termički obrađuje – prvo se kuha u posoljenoj vodi s nešto octa, a potom zapeče na tavi.
Ocat ne samo da daje finu kiselinu u kontrastu s bogatstvom krumpira već mu također pomaže da omekša i zadrži svoj oblik.
Savršeni krumpir Lyonnaise hrskavjeizvana i mekan iznutra, a sljubljuje se s karameliziranim lukom i svježim listićima peršina.
Nastavite čitati tekst kako biste otkrili kako ovo jednostavno, ali iznimno bogato i ukusno jelo možete pripremiti kod kuće.
Sastojci:
1 kg krumpira, 75 g maslaca, 60 ml alkoholnog octa, 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina, 2 luka, 2 češnja češnjaka, sol i papar po želji, biljno ulje za pečenje
Priprema:
Ogulite krumpir i narežite ga na kriške debljine oko pola centimetra. Stavite ga kuhati u običnu vodu zajedno s nešto soli i 45 ml octa.
Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i termički obrađujte krumpir dok se ne skuha – otprilike sedam do 10 minuta.
Ocijedite krumpir i dobro ga osušite. U velikoj tavi zagrijte 30 grama maslaca, dodajte tanko narezani luk i nešto soli. Pirjajte sve zajedno uz često miješanje oko 10 minuta, odnosno dok luk ne omekša i ne dobije lijepu smeđu boju.
Pred kraj pirjanja luka naribajte dva češnja češnjaka i pirjajte zajedno oko jedne minute.
Prebacite dobivenu smjesu na tanjur sa strane. U istu tavu dodajte malo ulja i preostali maslac. Na masnoći prepecite kuhane krumpirove kolutiće. Pecite krumpir oko četiri minuta sa svake strane dok ne postane zlatnosmeđ i hrskav.
Pečeni krumpir pomiješajte s pirjanim lukom, sve zajedno začinite sa solju i paprom te preostalom žlicom alkoholnog octa.
Poslužite uz nasjeckani svježi peršin. Dobar tek!
izvor: Pun kufer