>
Pozega
6 srp.
33°C
7 srp.
29°C
8 srp.
22°C
9 srp.
21°C
10 srp.
21°C
11 srp.
24°C
12 srp.
26°C
>
Pozega
6 srp.
33°C
7 srp.
29°C
8 srp.
22°C
9 srp.
21°C
10 srp.
21°C
11 srp.
24°C
12 srp.
26°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Francuski trik za savršeni krumpir koji je hrskav izvana, a mekan iznutra

Krumpir prilog
(FOTO: Shutterstock)

27.11.2023. | 08:51 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2904

Krumpir Lyonnaise ili pommes de terre sautees a la Lyonnaisefrancuski jespecijalitet koji, baš kao što ime upućuje, potječe iz grada Lyona.

Riječ je o krumpiru koji se dvaput termički obrađuje – prvo se kuha u posoljenoj vodi s nešto octa, a potom zapeče na tavi.

Ocat ne samo da daje finu kiselinu u kontrastu s bogatstvom krumpira već mu također pomaže da omekša i zadrži svoj oblik.


Savršeni krumpir Lyonnaise hrskavjeizvana i mekan iznutra, a sljubljuje se s karameliziranim lukom i svježim listićima peršina.


Nastavite čitati tekst kako biste otkrili kako ovo jednostavno, ali iznimno bogato i ukusno jelo možete pripremiti kod kuće.

Sastojci:

1 kg krumpira, 75 g maslaca, 60 ml alkoholnog octa, 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina, 2 luka, 2 češnja češnjaka, sol i papar po želji, biljno ulje za pečenje

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite ga na kriške debljine oko pola centimetra. Stavite ga kuhati u običnu vodu zajedno s nešto soli i 45 ml octa.

Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i termički obrađujte krumpir dok se ne skuha – otprilike sedam do 10 minuta.

Ocijedite krumpir i dobro ga osušite. U velikoj tavi zagrijte 30 grama maslaca, dodajte tanko narezani luk i nešto soli. Pirjajte sve zajedno uz često miješanje oko 10 minuta, odnosno dok luk ne omekša i ne dobije lijepu smeđu boju.

Pred kraj pirjanja luka naribajte dva češnja češnjaka i pirjajte zajedno oko jedne minute.

Prebacite dobivenu smjesu na tanjur sa strane. U istu tavu dodajte malo ulja i preostali maslac. Na masnoći prepecite kuhane krumpirove kolutiće. Pecite krumpir oko četiri minuta sa svake strane dok ne postane zlatnosmeđ i hrskav.

Pečeni krumpir pomiješajte s pirjanim lukom, sve zajedno začinite sa solju i paprom te preostalom žlicom alkoholnog octa.

Poslužite uz nasjeckani svježi peršin. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
HRANA
RECEPT
KRUMPIR
PRILOG

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Planirate li ove godine na godišnji odmor na more?
1. Ne, ne planiram - 35,6%
2. Da, planiram - 34,39%
3. Ne znam - 30,01%
Ukupno glasova: 1823
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI