10.6.2023. | 08:23
punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2789
FOTO: (Foto:Shutterstock)
Složenac od tikvica i krumpira jednostavno je jelo za koje vam ne treba previše sastojaka, a rezultat je fantastičan. Poslužite ga uz omiljenu salatu i uživajte!
Sastojci za složenac od krumpira i tikvica:
900 g tikvica
900 g krumpira
450 ml vrhnja za šlag bez šećera
150 g parmezana
2 češnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog vlasca ili mladog luka + za ukrašavanje
1/2 žličice sušenog origana
sol, papar
maslac
Priprema složenca od krumpira i tikvica:
Krumpir narežite na vrlo tanke ploške, a tikvice na nešto deblje (oko 7 mm). Krumpir prokuhajte u vrućoj vodi pa procijedite i prebacite u hladnu vodu. Procijedite ga i osušite kuhinjskim ručnikom od viška vode. Tikvice posolite i ostavite u cjedilu desetak minuta da izađe višak vode.
Prebacite narezane tikvice i krumpir u veliku zdjelu i začinite paprom i origanom.
Pomiješajte vrhnje i ¾ ribanog parmezana, protisnuti češnjak i sjeckani vlasac ili mladi luk.
Vatrostalnu posudu namastite pa slažite naizmjenično ploške tikvica i krumpira. Ponegdje možete udvostručiti sloj krumpira jer će biti više ploški krumpira nego tikvica.
Ravnomjerno prelijte smjesom od vrhnja pa pospite preostalim parmezanom. Pecite na 200˚C 40-45 minuta, ili dok krumpir ne omekša. Izvadite iz pećnice i ostavite najmanje 10 minuta da se hladi prije rezanja. Po želji s vlascem i poslužite.
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)