Konkurencija tikvicama: Recept za zapečeni složenac od patlidžana i sira

FOTO: Getty Images

7.9.2021. | 09:18 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1508

Iza naziva "parmigiana di melanzane" i "melanzane alla parmigiana" skriva se legendarno talijansko jelo – zapečeni složenac od patlidžana, rajčice i sira. Danas vam donosimo recept za najjednostavniju verziju jela u kojem će sigurno uživati svi ljubitelji patlidžana.

SASTOJCI ZA SLOŽENAC S PATLIDŽANIMA I SIROM:

- 1 kg patlidžana
- 500 ml pasirane rajčice
- 40 dag mozzarelle
- parmezan
- sol, papar i čili
- svježi ili sušeni bosiljak
- maslinovo ulje


PRIPREMA:


1. Patlidžane ogulite i narežite na ploške debele oko 2 centimetra. Stavite ih u veću posudu, dobro posolite i pustite da stoje oko sat vremena kako biste iz njih izvukli gorčinu. Nakon sat vremena ih ocijedite, isperite u hladnoj vodi i zatim svaki komad patlidžana dobro posušite s kuhinjskom krpom ili papirnatim ubrusima.

2. Patlidžane zatim malo premažite maslinovim uljem (ili drugom masnoćom po odabiru) i sa svake strane prepecite 2 minute na dobro zagrijanoj tavi. Mozzarellu narežite ili natrgajte na manje komade.
Rajčicu stavite u manju zdjelicu pa dodajte u nju sol, papar i malo čilija po vlastitom ukusu. Nasjeckajte malo svježeg bosiljka i umiješajte u rajčicu, a ako nemate svježi dodajte dvije male žličice suhog.

 

3. Pripremite protvan za pečenje složenca. Na dno stavite dvije žice rajčice i razmažite po protvanu. Zatim posložite jedan red patlidžana, dodajte par žlica rajčica, natrgajte mozzarelle i posipajte ribanim parmezanom. Ponavljajte ovaj redoslijed dok ne potrošite patlidžane, a završni sloj neka bude rajčica posipana sirom. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

(Izvor: zadovoljna.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI