Štrudla od jabuka
(FOTO: Shutterstock)
Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim inačicama možete naći od sjevera do juga Europe je štrudla ili savijača od jabuka. Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka, koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije.
Sastojci za štrudlu od jabuka:
pakiranje kora za savijaču (možete i sami napraviti vučeno tijesto)
1 kg kiselijih jabuka
10 dag šećera
5 dag maslaca
cimet
malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica
grožđice
sladoled od vanilije
Priprema štrudle od jabuka:
Kore pokapajte rastopljenim maslacem te na njih složite jabuke koje ste prethodno ogulili i nasjeckali na kockice veličine 1 cm.
Posipajte šećerom, cimetom i grožđicama koje ste prethodno namočili u rum ili mlijeko.
Zarolajte tijesto i štrucu položite u namašćenu tepsiju. Štrucu malo izbodite čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata do 40 minuta, dok tijesto ne dobije zlaćanu koricu.
Pustite da se malo ohladi, narežite na šnite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.
SAVJET PLUS:
Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno ih iz izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.