Tjestenina s tunom
(FOTO: Shutterstock)
Kratko rezana tjestenina u obliku velikog zrna riže – orzo, sjajna je baza za pripremu brzog ručka ili večere. Ako želite smanjiti i količinu potrošenog suđa, napravite jelo u jednom loncu.
Donosimo vam najlakši recept za orzo tjesteninu skuhanu u jednom loncu s rajčicama te tunom iz konzerve.
Nemojte bacati ulje iz konzerve tunjevine – iskoristite ga za pirjanje povrća. Slast jelu, pak, dat će slatka dimljena paprika, nasjeckane crne masline i peršin.
Sastojci:
500 ml povrtnog temeljca
400 g nasjeckane rajčice
300 g tune iz konzerve s uljem
180 g orzo tjestenine
10-ak crnih maslina
1 manji luk
1 čajna žličica dimljene slatke paprike
4-5 češnja češnjaka
sol i papar
svježi peršin
Priprema:
Zagrijte povrtni temeljac u mikrovalnoj pećnici.
Ocijedite tunu iz konzerve od ulja, ali nemojte bacati ulje. Zagrijte ulje u većoj tavi, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk.
Pirjajte luk oko tri minute, pa potom dodajte nasjeckani češnjak.
Pirjajte luk i češnjak još oko jednu minutu.
Dodajte orzo tjesteninu, dobro promiješajte i lagano je tostirajte oko dvije minute.
Podlijte sve zajedno sa zagrijanim povrtnim temeljcem i rajčicama.
Začinite sa solju, paprom i dimljenom slatkom paprikom. Ubacite i nasjeckane crne masline.
Na laganoj vatri termički obrađujte sve sastojke dok se okusi ne sljube, a tjestenina ne skuha – te popije višak tekućine.
Na kraju u tjesteninu umiješajte tunu i dodajte nasjeckani svježi peršin. Dobar tek!
izvor- Pun kufer