FOTO: Shutterstock
Ova ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.
Lagana i sočna torta od palente i naranče jedna je od onih torti koje su najjednostavnije za pripremu – svi se sastojci umute u smjesu i izliju u lim za pečenje. Nema biskvita koji se reže ili slaže, nema kreme ili više njih, pa nema ni gomile posuđa s kojim se još morate boriti nakon što napravite desert.
Ta rustikalna torta nadahnuta je Italijom, a osim mirisom, osvojit će vas i teksturom. Ona zbog krupice malo podsjeća na turske i bliskoistočne kolače sa semolinom, ali sirup je ovdje puno nježniji i neusporedivo manje sladak.
Ta ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.
Zapravo, zašto biste čekali posebne prilike da biste uživali? Poslužite je sa sladoledom od limuna i kada ste sami, zaslužili ste.
Sastojci za tortu od palente i naranče:
Za tortu:
250 g neslanog maslaca 250 g zlatnog šećera 4 velika jaja 140 g palente 200 g glatkog brašna 2 čajne žličice praška za pecivo korica i sok od 2 naranče (minus 100 ml za glazuru)
Za glazuru:
100 ml soka od naranče 100 g zlatnog šećera
Priprema torte od palente i naranče: Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Dno i stranice okruglog kalupa za tortu promjera 23 cm obložite papirom za pečenje. Miksajte maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Kada se smjesa sjedini, dodajte sve suhe sastojke te koricu i sok od naranče nakon što ste odmjerili i odvojili 100 ml soka za glazuru. Prebacite smjesu u lim za pečenje, ravnomjerno rasporedite i pecite oko 45 minuta (ili dok čačkalica kojom ubodete sredinu torte ne izađe čista). Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Za glazuru stavite sok i šećer u lonac srednje veličine i zakuhajte. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha još pet minuta, a zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Glazuru od naranče prelijte po ohlađenoj torti. Poslužite sa sladoledom od limuna.
(Izvor: punkufer.dnevnik.hr)