FOTO: Stockfood
Nakon što se zagrije mast, u tavu se dodaje naribani krumpir i tvrdi sir te se malo uživa u aromi dok se palačinka fino ne zapeče, a onda se jede dok je vruća..
Ono što je u Sloveniji frika Talijani poznaju kao frico, a to se tradicionalno jelo od krumpira upisalo i na Guardianovu listu 12 europskih jela koja treba kušati, prema preporuci vrhunskih chefova.
Svaka pripremljena na svoj način, palačinka ili pita od krumpira i sira zamirisala bi, već s praga, u planinskim domovima pastira diljem Slovenije, Italije i Austrije. Za to skromno jelo koje ne poznaje granice potrebno je i nešto domaće masti te mirisnog začinskog bilja. U Friuliju se umjesto masti koristi maslinovo ulje te alpski kravlji sir Montasio.
Nakon što se zagrije mast, u tavu se dodaje naribani krumpir i tvrdi sir te se malo uživa u aromi dok se palačinka fino ne zapeče s jedne strane, a zatim se okrene i nakon nekoliko trenutaka poslužuje vrućq.
Ambasadorica slovenske frike je vrsna Ana Roš iz Hiše Franko, koja je priprema s tolminskim sirom, specijalitetom koji se tradicionalno pravi u Gornjoj dolini Soče. Taj kravlji sir je tvrd i aromatičan, s rupicama veličine graška.
Chefica Ana Roš svoj je recept podijelila i na stranici Great Italian Chefs, a odlučite li ga pripremiti, tolminski sir možete zamijeniti kakvom kravljom, zrelom i tvrdom alternativom.
(Izvor: Punkufer.hr)