Recept za friku: Palačinka od krumpira i sira koju Slovenci i Talijani vole ʺbezgraničnoʺ

FOTO: Stockfood

14.4.2021. | 09:37 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 4815

Nakon što se zagrije mast, u tavu se dodaje naribani krumpir i tvrdi sir te se malo uživa u aromi dok se palačinka fino ne zapeče, a onda se jede dok je vruća..

Ono što je u Sloveniji frika Talijani poznaju kao frico, a to se tradicionalno jelo od krumpira upisalo i na Guardianovu listu 12 europskih jela koja treba kušati, prema preporuci vrhunskih chefova.

Svaka pripremljena na svoj način, palačinka ili pita od krumpira i sira zamirisala bi, već s praga, u planinskim domovima pastira diljem Slovenije, Italije i Austrije. Za to skromno jelo koje ne poznaje granice potrebno je i nešto domaće masti te mirisnog začinskog bilja. U Friuliju se umjesto masti koristi maslinovo ulje te alpski kravlji sir Montasio.


Nakon što se zagrije mast, u tavu se dodaje naribani krumpir i tvrdi sir te se malo uživa u aromi dok se palačinka fino ne zapeče s jedne strane, a zatim se okrene i nakon nekoliko trenutaka poslužuje vrućq.


Ambasadorica slovenske frike je vrsna Ana Roš iz Hiše Franko, koja je priprema s tolminskim sirom, specijalitetom koji se tradicionalno pravi u Gornjoj dolini Soče. Taj kravlji sir je tvrd i aromatičan, s rupicama veličine graška.

Chefica Ana Roš svoj je recept podijelila i na stranici Great Italian Chefs, a odlučite li ga pripremiti, tolminski sir možete zamijeniti kakvom kravljom, zrelom i tvrdom alternativom.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
FRIKA
PALAČINKA
KRUMPIR
SIR
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,78%
2. Ne, neću izaći - 33,24%
3. Ne znam - 32,98%
Ukupno glasova: 47815
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI