FOTO: Depositphotos/lucidwaters
Cijene krumpira bilježe drastičan pad, pokazuju izvješća iz Njemačke, Nizozemske i Belgije, a glavni razlog je zastoj u prodaji i relativno slaba potražnja. Istovremeno, prinosi su iznenađujuće visoki, navodi u svojoj analizi za Agrarheute, dr. Olaf Zinke.
Pretežno suho vrijeme proteklih dana omogućilo je brzi napredak u berbi u većini uzgojnih regija, te je ponuda nadmašila potražnju.
100 kg za 12,5 eura
Poljoprivredna komora Donje Saske u svom izvještaju o tržištu navodi kako je došlo do značajnih sniženja cijena. Početkom ovog tjedna proizvođačke cijene iznosile su 33 do 34 eura za 100 kilograma. U istom tjednu 2023. godine, one su bile 56 do 57 eura za istu količinu. Međutim, ta cijena, zabilježena na početku ovog tjedna, vjerojatno je već zastarjela.
Belgijske organizacije za krumpir Viaverda i Fiwap navode da se danas za rani krumpir odgovarajuće veličine i kvalitete plaća između 10 i 15 eura po 100 kilograma. U većini slučajeva 12,50 eura.
Tri zemlje proizvele više od pola ukupne proizvodnje krumpira u EU
Cijena od 10 eura bila je najniža na tržištu prošle godine, izvještavaju nizozemski analitičari. Ekstremno loše vrijeme ometalo je berbu tijekom jeseni, što je dovelo do rasta cijena u studenom. Dio krumpira nije mogao biti izvađen, što je dovelo do ekstremno visokih cijena od preko 60 eura za 100 kilograma u posljednjim mjesecima prošle godine.
Malo kupaca
Tvornice čipsa opskrbljuju unaprijed ugovorenim količinama te ne moraju ništa dodatno kupovati.
"U najboljem slučaju, industrija otkupljuje i takozvane viškove", navode Viaverda i Fiwap.
Organizacije ističu da je teško isporučiti krumpir koji nije unaprijed ugovoren. Ukupno gledano, na tržištu ima malo kupaca.
Prije dva tjedna, krumpir za proizvodnju svježeg pomfrita vrijedio je 30 do 40 eura za 100 kilograma, dok je prošli cijena iznosila 28 eura.