FOTO: Compas.com.hr
Ispravno se hraniti je jedan od kamena temeljaca zdravlja, zato jer hrana ima izvanrednu snagu ne samo da nas održava, nego pomaže i kod liječenja. Do sada, većina od nas već zna da je vitamin C u limunu i povrću potreban za naš imunološki sustav; da vlaknaste komponente u voću, povrću i žitaricama mogu igrati ključnu ulogu od zaštite od raka debelog crijeva; da kalcij u mliječnim proizvodima može pomoći u odbrani od osteoporoze. Znanstvenici diljem svijeta nastavljaju otkrivati sve više ljekovitosti hrane.
Mrkva može pomoći u borbi protiv raka pluća
Istraživači s njujorškog državnog sveučilišta u Buffalu, usporedili su prehranu 450 ljudi s rakom pluća s prehranom 900 zdravih osoba. Oni su našli da su ljudi s plućnim rakom uzimali značajno manje beta-karotena prisutnog u mrkvi nego oni iz zdrave grupe. Beta-karoten se u organizmu pretvara u A vitamin. Vitamin A je potreban za normalno održavanje epitelnog tkiva (vrsta tkiva koji djelomično oblaže pluća). Možda zato beta-karoten zaštićuje pluća od raka. Druga mogućnost je da vitamin A uništava slobodne radikale, spojeve u tijelu za koje se misli da potiču pojavu raka.
Ribe usporuju stvaranje naslaga u arterijama
Riblje ulje može usporiti stvaranje naslaga na unutarnjoj stijenci arterija. Te naslage su primarni uzrok srčanog infarkta i moždanog udara.
Ribe mogu usporiti širenje raka
Riblja ulja (omega-3 masne kiseline) zaustavljaju stvaranje snažnih biokemijskih spojeva prostaglandina, koji mogu biti uključeni u rast kanceroznog tkiva. Mijenjati svoju prehranu u smislu smanjenja masnoća i nadomještati crveno meso sa ribom, ne bi bila nerazumna stvar za učiniti, posebno kod bolesnica sa rakom dojke.
Skuša snizuje krvni tlak
Njemački znanstvenici iz Centralnog instituta za srčano žilna istraživanja, davali su osobama s blago povišenim krvnim tlakom dvije konzerve skuše sa rajčicom dnevno, kroz dva tjedna. Osim korisnog pada masnoća u krvi, došlo je i do značajnog smanjenja krvnog tlaka u tih pacijenata. Čak kad su vratili te ljude na tri konzerve ribe tjedno, njihov krvni tlak ostao je niži sve dok se nisu vratili na konzumiranje većih količina mesnih narezaka, a malo ribe ("Atherosclerosis").
Ribe olakšavaju artritične bolove
Dnevne doze ribljeg ulja (sardine, losos) dovele su do umjerenog ali značajnog poboljšanja u simptomima reumatoidnog artritisa. To je pokazalo ispitivanje sprovedeno na medicinskim fakultetima u Harvardu i Albany (New York). To su prve studije koje su pokazale da postoje klinički učinci ribljeg ulja na upalne bolesti.
Riblje ulje može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka
Ispitivanja su pokazala da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje nagomilavanje krvnih pločica (trombocita). Omega-3 masne kiseline također se skupljaju u stanicama unutarnje stijenke arterija. Te stanice stvaraju supstancu prostaciklin, koja spriječava stvaranje ugrušaka i upravo se omega-3 lako pretvaraju u prostaciklin. Oba ova procesa mogu pomoći u prevenciji srčanog oboljenja, već u njegovim ranim fazama. Bogati izvori omega-3 masnih kiselina su skuša, losos, pastrva, tuna i sardine.
Češnjak može spriječiti zgrušavanje krvi
Krvni ugrušci su jedan od glavnih uzroka srčanog infarkta i moždanog udara. Prof. Eric Block, rukovoditelj odjela za kemiju na njujorškom sveučilištu (Albany), istraživao je sastavne dijelove u češnjaku, one koji specifično djeluju protiv zgrušavanja krvi.
Za sada, najbolji način da se iskoristi to moguće svojstvo češnjaka u spriječavanju zgrušavanju krvi je da se jede čitav režanj glavice češnjaka.
Mliječni proizvodi s malo masnoća mogu sniziti krvni tlak
Dvije nizozemske studije potvrdile su da je veći sadržaj kalcija u prehrani u vezi sa nižim krvnim tlakom. "Žene sa visokim krvnim tlakom mogu ga značajno sniziti“. Premda smo u svom znanstvenom istraživanju primjenjivali kalcij u obliku farmaceutskog preparata, smatramo da je kalcij iz hrane važniji, kažu voditelji studija.
Krumpiri mogu zaštititi od moždanog udara
12-godišnja studija koja je ispitivala vezu između prehrane i učestalosti moždanog udara i koju su proveli znanstvenici sa medicinskih fakulteta u San Diegu i Cambridgu, utvrdila je da se nijedan fatalan slučaj moždanog udar nije dogodio u ljudi čija je prehrana bila bogata kalijem. Povećanjem unosa kalija za oko 400 mg bilo je u vezi sa 40 posto smanjenim rizikom smrtnosti od moždanog udara. Ta količina kalija odgovara otprilike jednom dodatnom dnevnom obroku voća ili povrća bogatih kalijem (New Egland Journal of Medicine).
Jedan osrednji krumpir sadrži 780 mg kalija. Valja pripaziti da se krumpir ne kuha u vodi, nego u pari, da se peče ili priprema u mikrovalnoj pećnici. Kuhanjem u vodi uništava se do 30 posto kalija. Drugi bogati izvori kalija su avokado, grožđice, sardine, banane, rajčice, sok od naranče.
Soja može pružiti snažnu zaštitu od raka
Soja ima jednu od najvećih količina inhibitora proteaze u odnosu na drugu hranu. Postoje neki dokazi da ti kemijski spojevi mogu pomoći stanicama koje su u prekanceroznom stadiju da se vrate u normalno stanje. Stanice ostaju normalne čak i kad "obrada" proteaze prestane. Međutim, kad stanice jednom postanu kancerozne inhibitori proteaze ne mogu više pomoći.
Utvrđeno je da inhibitori proteaze djeluju u debelom crijevu i na nekoliko drugih mjesta gdje napada rak (premda ne i u želucu).