>
Pozega
11 tra.
18°C
12 tra.
16°C
13 tra.
20°C
14 tra.
17°C
15 tra.
20°C
16 tra.
21°C
17 tra.
18°C
>
Pozega
11 tra.
18°C
12 tra.
16°C
13 tra.
20°C
14 tra.
17°C
15 tra.
20°C
16 tra.
21°C
17 tra.
18°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Kako što duže sačuvati kupus poslije branja?

3.11.2018. | 11:42

agroklub.com
IZVOR: AGROKLUB

Pregleda: 3722

NOVO

Požega u znaku ženske košarke: Plamene brane naslov na završnici Kupa Ružice Meglaj Rimac
Zima o incidentu:”Kako povjerovati da situacija nije izrežirana?” Frapirani smo.
Promjene u Kutjevu: Josip Mesić novi predsjednik Udruge Kutjevački vinari, najavljeni ambiciozni planovi
Martina Vlašić Iljkić smatra da se incident u Velikoj ne treba politizirati: “Očekujem dijalog i preuzimanje odgovornosti”
Gradskom muzeju Požega uručena nagrada Simply the Best u kategoriji Kultura i edukacija
Pri kraju izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Čaglinu: Uskoro priključenje 180 domaćinstava na kanalizacijsku mrežu
SDP-ov kandidat za načelnika Velike Ivan Tomić verbalno napao ravnateljicu Dječjeg vrtića?
Proradila pravna država? Uhapšen Mile Kekin. Uskok istražuje navodne malverzacije sa zemljištem u Istri
Održana posljednja ovogodišnja korizmena tribina u Požegi
Pionirke ŽNK Slavonija Požega u Splitu uvjerljivo pobijedile ŽNK Hajduk u 12. kolu 1. HNLŽ

kupus
(FOTO: agroklub.com)

3.11.2018. | 11:42 | agroklub.com
IZVOR: AGROKLUB
Pregleda: 3722

Berba je posljednja operacija u proizvodnji kupusa i ona se obavlja pri punoj tehnološkoj zrelosti tog povrća. Kako naglašava diplomirana inženjerka poljoprivrede Ljiljana Vuksanović, beru se samo biljke s dobro formiranom zavijenom glavicom. Ona napominje da odlaganje berbe za samo nekoliko dana može dovesti do pucanja glavica i povećanja mogućnosti za pojavu bolesti koje prouzrokuje gljiva Alternaria, što dovodi do omekšavanja glavica naročito po vlažnom vremenu. S druge strane, prema njenim riječima, berba nedozrelih glavica smanjuje prinos i umanjuje životni vijek kupusa tijekom čuvanja.

Vrijeme trajanja tehnološke zrelosti kupusa ovisi i od klimatskih uvjeta

Objašnjava da se glavičasti kupus može brati ručno, polumehanizirano i mehanizirano. Ručna berba se obavlja sukcesivno, pa su kod ranih sorti uobičajene dvije do tri berbe, dok kod srednje ranih i kasnih sorti imamo jednu do dvije berbe. Vrijeme trajanja tehnološke zrelosti kupusa ovisi i od vanjskih temperatura, dodajući da ljeti taj period traje kraće, dok je u jesen relativno duži. Glavice se beru pregibom u jednu stranu i rezanjem nožem. Nož za berbu mora biti oštar, jer se tako smanjuje broj pokušaja pri rezanju glavica, a stablo treba prerezato ravno s dva do četiri rozetna lista, koja zatvaraju glavicu.


Mehanizirana berba više namijenjena za procese prerade


Za mehaniziranu berbu kupusa površina parcele treba biti ravna, razmak između redova mora biti jednak i ravnomjeran, redovi trebaju biti pravi. Glavice trebaju u isto vrijeme sazrijevati i biti sličnih dimenzija, da bude velika tvrdoća glavica i približno ista visina stabla. Mehanizirana berba najčešće se provodi jednofazno, primjenom jednorednog ili dvorednog kombajna. Mehanizirana berba je puno brža od ručne, ali može dovesti do povreda glavica i više je namijenjena za procese prerade nego za svježu upotrebu. Cilj selekcije je da se dobiju biljke koje u što kraćem roku uspiju zaviti glavice što će omogućiti mehaniziranu berbu.

Berba glavica sorti počinje kad prvi ovojni list na glavici pukne

Trenutak berbe kod hibrida i sorti kupusa je različit, pa je kod hibrida berba uglavnom jednokratna, dok kod sorti glavice kupusa sazrijevaju neujednačeno, te je berba višekratna, atehnološka zrelost jedne sorte razvučena je na dva do tri tjedna. Berba glavica sorti počinje kada prvi ovojni list na glavici pukne i kad je na parceli nekoliko glavica sa sličnim efektom, 30%-40% glavica te sorte je tehnološki zrelo s dobrom zbijenošću, pa se za 10-14 dana organizira druga berba, a potom, ovisno od agroklimatskih uvjeta, za tjedan-dva i treća berba.

Pakiranje u kartonske kutije ili mrežaste vreće

Kupus namijenjen za čuvanje se uglavnom bere ručno. Obrane glavice ne treba izlagati sunčevim zrakama, već se one mogu prskati vodom u vidu spreja do pakiranja da ne bi došlo do dehidriranja i pregrijavanja. Kupus se najčešće pakira u kartonske kutije i mrežaste - nec vreće u koje stane 25-30 kilograma. Pravilno pakiranje i čuvanje je neophodno radi osiguranja svježine kupusa. To povrće je najbolje čuvati u hladnjači s kontroliranom temperaturom od 0ºC i relativnom vlažnošću od 95%. Kasne sorte kupusa dugo se i dobro čuvaju u kućnim uvjetima i trapovima. Trapovi ili jame su vrlo ekonomičan način za skladištenje kupusa i trap treba koristiti neposredno pred pojavu mrazeva. Jesenski kupus može dobro podnijeti prve jesenske mrazeve i bolje ga je što duže zadržati dok su noćne temperature povoljne.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Smatrate li da gradonačelnik Požege, dr. sc. Žejlo Glavić nakon kompromitirajuće snimke treba dati ostavku?
1. Da, apsolutno! - 50,98%
2. Ne, sve je u redu - 49,02%
Ukupno glasova: 95364
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI