Meka i mirisna: Pahuljasta pita sa sirom u kojoj Finci uživaju vikendom

FOTO: Shutterstock

15.3.2021. | 10:12 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 2754

Pita u koju Finci vole dodati i šumsko voće, poput borovnica jednostavan je desert za ljubitelje sira...

Finska pita od sira – rahkapiirakka priprema se od tradicionalnog sira rahka kojeg sjevernjaci obožavaju. Rahka je poput quarka, slična je grčkom jogurtu samo s karakterističnim kiselkastim okusom i pomalo zrnatom teksturom poput ricotte. Upravo je i ricotta sir kojim možete zamijeniti rahku. Prema želji piti možete dodati i omiljeno voće, poput primjerice borovnica. Finci pitu od sira nerijetko pripremaju za blagdane poput Uskrsa, ili pak za lijenih vikenda... 

Sastojci za finsku pitu:


100 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice mljevenog kardamoma


Nadjev:

50 ml mlijeka
200 g ricotte
50 g šećera
1 jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša. Istucite jaje. Pomiješajte sve sastojke za tijesto u posudi pa izmiksajte dok ne postane glatko. Stavite u pobrašnjeni kalup za pite.

2. Pomiješajte mlijeko, sir, šećer, jaje i vaniliju pa miksajte dok ne postane glatko. Prelijte tom smjesom tijesto. 

3. Pecite 30 minuta ili dok se pita ne učvrsti. Tijesto se smije ljuljati, ali ne smije biti tekuće. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Poslužite hladno.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
PITA
PAHULJASTA
SIR
SASTOJCI
DESERT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI