Slasno iznenađenje u tijestu: Recept za specijalitet s lososom i mirisnim začinima

FOTO: Shutterstock

29.3.2022. | 09:06 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1271

Losos Wellington, ili salmon en croûte, kako bi Francuzi nazvali lososa u tijestu, specijalitet je dostojan svečanih okupljanja, ali i sjajna alternativa mesnom ručku. File lososa prije pripreme dobro pregledajte da nema kostiju, koje prema potrebi izvadite pincetom.

Sastojci za lososa u tijestu:900 g lososa, bez kože
60 g maslaca
korica 1 limuna
velika šaka listova bosiljka
mala šaka listova kopra
500 g lisnatog tijesta
1 žlica gorušice
1 žumanjak
brašno za posipanje
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema lososa u tijestu:


Provjerite ima li kosti u ribi pa ih uklonite pincetom, a zatim je prepolovite. Pleh obložite nauljenim komadom folije.Omekšani maslac s naribanom limunovom koricom, bosiljkom, koprom te malo soli i papra pomiješajte u zdjeli za nadjev.Filete lososa osušite kuhinjskim papirom, a zatim lagano posolite i popaprite. Prvi file s jedne strane premažite maslacem od začinskog bilja, a drugi gorušicom pa ih spojite "u sendvič" tako da oba kraja budu jednake debljine.


Tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik. Stavite losos u sredinu, a okolno tijesto premažite umućenim jajetom. Podignite rubove, odrežite višak i savinite ih pa preklopite ostatak tijesta u paketić koji stavite na pripremljenu foliju.Tijesto premažite razmućenim jajetom. Pospite solju i paprom. Pokrijte stavite u hladnjak na 15 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 °C pa pecite losos 20-25 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Da biste provjerili je li spreman, umetnite štapić za ražnjiće u sredinu. Za srednje kuhani losos trebao bi biti topao. Vrući ražnjić pokazuje da je riba dobro pečena.Ostavite da se riba "odmori" pet minuta, a zatim je narežite. Poslužite s umakom holandez, mladim krumpirom i brokulom ili graškom.

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI